Cum și când se plantează TUIA ?
scris de Dumitru Tiberius Casis postat în March 01, 2023
Tuia face parte din familia Cupressaceae, este o plantă perenă, foarte răspândită în parcuri și grădini
CAND SE PLANTEAZA TUIA ?
Iata ce trebuie sa stii in cazul in care doresti sa plantezi in gradina ta astfel de arbusti:
TUIA se planteaza începând de la finalul lunii martie, până la jumătatea lunii noiembrie ( până la venirea primului îngheț), deci practic pe toata perioada anului, INSA trebuie evidentiat faptul ca lunile toride ale verii, sunt de evitat datorita temperaturilor ridicate care ingreuneaza procesul de prindere al plantei.
CUM SE PLANTEAZA TUIA ?
Tuia este un arbust care trebuie plantat într-un loc însorit sau semiumbrit, pe un sol fertil, bine drenat, chiar calcaros și crește în grupuri sau solitară.
Pentru plantare trebuie avut în vedere, dimensiunea arbustului: cu cât arbustul este mai mare, cu atât va avea nevoie de mai mult spațiu, pentru a se dezvolta.
PASUL 1 : - SAPATI O GROAPA
Diametrul gropii trebuie să fie mai mare decât al balotului, care îmbracă rădăcinile, cu aproximativ 3 – 4 cm și mai adâncă decât rădăcina -biodegradabilă a balotului. Se toarnă apă în groapă, până se obține o mocirlire, după care se scufundă puietul.
PASUL 2 : - ADAUGATI INGRASAMANT SI TURNATI APA IN GROAPA
Se toarnă apă în groapă, până se obține o mocirlire, după care se scufundă puietul.
Arbustul se așează în centrul gropii, în poziție dreaptă și se completează cu pământ afânat, până la fixare. Pe fundul gropii poate fi adăugat și un îngrășământ pentru Tuia, acesta având rolul de a susține și grăbi procesul de fixare.
Ingrasamantul de la Gradina BIO, este un ingrasamant pentru TUIA organic 100% natural, care aplicat in groapa la plantare ajuta planta sa se prinda, sa se dezvolte mai rapid si mai uniform. Se poate folosi atat la plantare cat si dupa, la baza arbustilor, pentru a preveni ingalbenirea frunzelor, o crestere mai rapida si o rezistenta crescuta la seceta !
După plantare, udarea se face după ce în prealabil în jurul puietului s-a format o zonă ovală, în care să stea apa. Solul se menține umed, udând ori de câte ori este nevoie, chiar și zilnic în lunile călduroase, cam pe o perioadă de 4 – 6 săptămâni, de la plantare. Tuia are nevoie de umiditate, dar apa să nu staționeze perioade lungi, la baza plantei.
Dacă se dorește realizarea unui gard viu din tuia, sunt necesare pentru plantare, exemplare de 1,2 – 1,5 m înălțime, care se vor planta la distanță de cel puțin 80 cm. – 1 metru, între ele.
Pentru tuia târâtoare distanța de plantare este de 1 – 3 metri.
Tuia este foarte populară ca plantă ornamentală, ea fiind cunoscută sub denumirea de Arborele vieții, deoarece are și numeroase proprietăți medicinale.